Timo
Haapa-
niemi
Timo
Haapa
niemi

Golf harrastuksena nyt ja tulevaisuudessa

Golf on kallis harrastus. Golf vie aikaa paljon. Golfkentillä on tiukat pukeutumissäännöt. Golf on vanhanaikainen harrastus. Golf ei ole kuntoilua. Golf on hidas laji, jossa ei ole mediaseksikkyyttä. Golf on seurapiiriharrastus. Golfkentät ovat ympäristölle haitallisia…

Oma intohimoni lajia kohtaan alkoi noin kolme vuotta sitten puoli vahingossa ja paluuta ei ole. Keskiarvolta vuodessa kierrän golfkentän noin 50 kertaa ja arviolta aikaa per kierros kuluu viisi tuntia lämmittelyineen ja kahvitaukoineen. Tämä tarkoittaa 750 tuntia eli noin kuukauden verran on tullut kentällä vietettyä aikaan kolmessa vuodessa. Tähän kun vielä ottaa huomioon, että Suomessa kentät ovat auki käytännössä kuusi kuukautta vuodesta on määrä merkittävä. Lajista on tullut itselleni tärkeä osa kesää ja tapa viettää aikaa ystävien kanssa.

Ymmärrän, että laji herättää monenlaisia mielipiteitä ja osa ei pidä lajia edes urheiluna. Monet väittämistä mitä esitin yllä pitävät osittain paikaansa, mutta suurin osa oletuksista on lajin ongelma, vanhanaikainen mielikuva kalliista lajista. Suomessa suurin ongelma on paljon puhuttu ”Suomen kesä”. On todettava, että viisi tuntia vesisateessa ei monia meistä houkuta ja golf-kenttien liiketoiminta on pitkälti riippuvainen ulkona vallitsevista olosuhteista. Tietyille asioille kentät eivät voi mitään ja sää on ehkä se suurin niistä.

On ollut positiivista huomata, että golfkentillä on otettu askelia eteenpäin ja panostettu merkittävästi uusien pelaajien hankintaan. Tämä näkyy etenkin nuorille suunnattuissa tarjouksissa. Monilla kentillä 25-vuotias tai alle pelaa edullisesti ja osalla jopa ilmaiseksi kun ikää on alle 18-vuotta. Se, että lajia pidetään kalliina on myös yksi harhaluulo. Lajissa tarvittavat välineet saa helposti alle 300 eurolla ja näillä pääsee jo pitkälle. Samoin myös tiukat pukeutumissäännökset on poistumassa, jolloin rennoilla ja siisteillä vaatteilla pääsee pelaamaan lähes kaikilla Suomen kentillä.

Muutoksien aika

On selvää, että kenttien pitää kehittää palvelutarjontaansa tulevaisuudessa hyvinkin radikaalisti. Tietty arvokkuus lajia kohtaan toki pitää säilyttää. Tällä hetkellä pelaajien ikärakenne on hyvin huono. Valtaosa kenttien pelaajista asettuu yli 50 vuotiaiden ikäluokkaan ja tämä tarkoittaa tulevaisuudessa ongelmia, jos nuoria ei saada lajin pariin. Teknologia ja tiedonjakaminen on osa arkipäivää monelle meistä, mutta tämä aalto ei ole vielä saavuttanut golfkenttiä. Osasyynä tässä juurikin ikärakenne. Kenttien pitää muuttaa palvelumallejansa rohkeasti kohti nuoria ja ottaa vastaan rohkeita kehitysideoita ja palvelumalleja.

Suomeen mahtuu omasta mielestä noin kolme korkeatasoista kenttää, jotka palvelevat pelaajiansa monipuolisella palvelutarjonnalla ja huippukuntoisilla kentillä. Muiden osalta toivoisin näkevän rohkeita muutosliikkeitä. Uskon, että kun ensimmäiset kentät tekevät rohkeita kehitysliikkeitä niin saadaan synnytettyä yhä parempia golf-keskuksia. Alla viisi ehdotusta mitä toivoisin näkevän lähivuosien aikana.

  1. 18-väyläisten kenttien muuttaminen 12-väyläisiksi. Pelinopeus parantuisi ja kierrosajat saataisiin kolmen tunnin luokkaan. Lisäksi kenttien käyttöasteet kasvaisivat ja kulurakenne supistuisi merkittävästi.
  2. Joustava hinnoittelu, kun kentällä ei ole väkeä taikka ei ole prime time ajat kyseessä pitäisi tämän näkyä hinnoittelussa. Samoin myös monipuolisemmat vaihtoehdot hinnoittelussa. Voisiko toimia kuukausimaksullinen malli, jossa eri kuukaudet ovat eri hintaisia?
  3. Monella kentällä on tilukset kunnossa. Olisi hieno nähdä kenttiä enemmän, joissa yhdistetään eri lajit. Uskon, että frisbeegolfradoille olisi kysyntää golf-kenttien ohessa. Isä kiertämään kenttää mailat kädessä ja lapset frisbeet kädessä. Klubiravintola ainakin kiittäisi uusista asiakkaista.
  4. Teknologia vahvemmin mukaan arkeen. Paperiset tuloskortit ovat osa golffia. Silti tämän päivän pelaaja toivoisi yhä enemmän tilastointia ja dataa kierroksista. Yksinkertaisten applikaatioiden ja palveluiden avulla kentät voisi kerätä tietoa pelaajista tehokkaasti ja saada samalla kanavan markkinoida palveluitaan.
  5. Vahvempaa ja nuorekkaampaa brändin rakentamista. Tänäpäivänä kentät ovat pitkälti massaa, joissa moni ei erotu edukseen. Rohkeita linjauksia ja rohkeita kokeluita odotan kentiltä yhä enemmän. Kaikki ideat ei välttämättä toimi, mutta nämähän selviävät kokeilemalla.

Näin maanantaina, toivotaan kentille aurinkoista syksyn jatkoa ja lumista talvea, jotta kentät ovat kunnossa kaudella 2018!

-Timo

ps. Facebookista blogia koskevat jutut löytyvät nykyään täältä. Pistäkää seurantaan!

 

 

 

This entry was posted in Yleinen and tagged , , . Bookmark the permalink.