Timo
Haapa-
niemi
Timo
Haapa
niemi

Enemmän tietoa, entistä helpommin – 2018

Vuosi 2017 alkaa olemaan viimeisiä työpäiviä vaille valmis. Tammikuussa tulostimet ovat kovilla, kun tulee kirjoiteltua vanhasta muistista 2017 kaikkiin papereihin. Vuosi 2018 tuo tullessaan mielenkiintoisia aikoja teknologian osalta. Isot tulevat olemaan isoja, mutta samalla kaikille avataan mahdollisuuksia rakentaa helposti ja kustannustehokkaasti tulevia menestystarinoita.

On ollut omalta osaltaan onni päästä seuraamaan yrityksen tuotekehityksen parissa kuinka nopeasti maailma muuttuu ja samalla teknologian kehittyminen avaa uusia mahdollisuuksia. On kylmä fakta, että viimeistään ensi vuonna jokainen asia ja esine tullaan kytkemään IoT-verkkoihin. Tulemme keräämään enemmän dataa laitteista, ympäristöstä ja ihmisistä kuin pystymme hyödyntmään. Valtaosa datasta on meidän kaikkien käytettävissä ja ne ketkä sitä osaavat parhaiten hyödyntää tekevät ensi vuonna merkittävän tilin.

Tänä päivänä on onni, että kaikille kuluttajille ja yrityksille on mahdollista luoda menestyvä liikeidea tai yritys ilman merkittävää rahallista investointia. Jo muutamalla eurolla saa ostettua laitteen, joka automaattisesti mittaa useita eri asioita ympäristöstä ja ihmisistä. Onko ensi vuonna lasten vaipoissa sensorit mittaamassa onko vaippa kuiva vai ei? Onko ensi vuonna katuvalot ohjelmoitu niin, että ne ovat päällä vain, kun on liikennettä? Onko ensi vuonna markkinoilla itse ohjautuva auto? Luultavasti näihin kaikkiin vastauksena on kyllä. Iso kysymys on se, ketkä onnistuvat keräämään oikean tiedon ja myymään sen oikealla hinnalla oikealle asiakkaalle.

Yksi huoli nopealla kehityksellä on, onko yritykset ja päättäjät valmiita tekemään rohkeita muutoksia. Moniin käytännön ongelmiin löytyy helposti tekninen ratkaisu, mutta puuttuva elementti on luottamus. Jos pystymme tuomaan teknologian ja datan kylkeen luottamuksen, emme tarvitse enää paikallisia pankkeja tai muita virastoja. Yhtä hyvin Apple voisi tarjota meille pankkipalveluita ja maksaminen tapahtuisi puhelimella. Ne yritykset ja ihmiset, jotka missaavat tämän junan ovat auttamatta ulkona pelistä seuraavina vuosina.

Suosittelen seuraamaan ensi vuonna seuraavia asioita / termejä erityisellä tarkkuudella:

Blockchain – digitaaliset palvelumallit, seurantapalvelut, sähköinen äänestys. Ketä luo tästä palvelumallin, jolla on luottamusta.

Mobiilimaksaminen – emme tarvitse fyysisiä pankkikortteja, emme tarvitse fyysistä rahaa, tarvitsemmeko fyysisiä pankkeja?

Miten kryptovaluutat muuttavat pankkien asemaa?

”En usko, että tämä on hirveän suuri asia. Suurin väestö haluaa maksuyksikön, jolla on oikeudellinen asema, maksu menee perille ja arvo säilyy. Bitcoin ei täytä tällaisia rahan tunnusmerkkejä. Yleensä keskuspankki takaa maksuvälineen arvon, bitcoinia ei takaa kukaan.” Liikanen / Suomen Pankin pääjohtaja (Talouselämä 46/2017)

NB-IoT/IoT – kaikki esineet ja asiat tullaan kytkemään verkkoon. Ketä prosessoi kerätyn datan ja analysoi sen, on tulevaisuuden menestyjä. Yksittäisen ihmisen ei tarvitse tietää käytännössä mitään, koska tieto löytyy kerätystä datasta.

Näillä mietteille ja pohdinnoilla kohti vuotta 2018.

-Timo

Tilaa uusimmat blogipäivitykset suoraan sähköpostiin!

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.